Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nieuw virus valt kankercellen aan

Canadese wetenschappers zijn erin geslaagd een kunstmatig virus te creëren dat, eens in het bloed geïnjecteerd, selectief kankercellen aanvalt. Het virus bestrijdt de tumoren en laat het gezonde weefsel met rust. Dat schrijft het tijdschrift Nature.

De onderzoekers noemen de resultaten ‘veelbelovend’. ‘We menen dat de huidige therapieën om kanker te genezen in de nabije toekomst duchtig zullen veranderen’, klinkt het. Het gebruik van virussen om de ziekte te bestrijden is geen nieuw gegeven. Tot voor kort moest het virus echter rechtstreeks in de kankercellen worden geïnjecteerd.

De wetenschappers namen als basis een virus dat normaal gezien wordt gebruikt voor een vaccin tegen waterpokken. 23 proefpersonen, bij wie de kanker was uitgezaaid naar verschillende organen, kregen het ingespoten.

Bij zeven van de acht personen die de hoogste dosis kregen toegediend, viel het virus de tumoren aan. Bij zes personen uit de testgroep stopten de tumoren na injectie van het geneesmiddel een tijdlang met groeien.

‘Het onderzoek staat nog in zijn kinderschoenen, maar we zijn ervan overtuigd dat dergelijke biologische behandelingen de toekomst uitmaken’, zegt professor John Bell van de universiteit van Ottawa.



Bron : Belga

Deel dit artikel